Сбъднах мечтата си да стана майстор на млечни продукти с високо качество

Когато човек сбъдне поне една от мечтите си, казваме, че е роден с късмет. Късметът обаче никога не идва сам. Човек трябва да се труди за него, а когато трудът и късметът вървят ръка за ръка, мечтите се сбъдват. Да стане майстор на млечни продукти е сбъдната мечта на Виолета Крушкова. Тя е завършила Висшия институт по хранително-вкусова промишленост /сега УХТ/ в Пловдив. Искала е да учи технология на млякото и месото, но по стечение на обстоятелствата се дипломира като инженер по машини и апарати. Следвайки мечтата си обаче, години по-късно тя успява да се реализира като майстор на бутикови млечни продукти от овче мляко собствено производство. В семейната им ферма „Златно руно“ в с. Брестник тя произвежда кисело мляко, класическо сирене, сирене брънза, извара и ръчен кашкавал – на конци, с подправки, с гъби, с вино, с боровинки и др. Едноименната мандра е с капацитет за дневна преработка на 400 литра мляко.  Продуктите се реализират основно на фермерски пазари в страната, както и на място във фермата, а търсенето е голямо.

Предисторията на семейния бизнес на Виолета е като от приказка. През далечната 1969 г.

чичо ѝ  печели шестица от тотото

– 20 хил. лв. – огромна сума за онези години. С част от късметлийските пари фамилията купува овце и лек автомобил “Волга”. Животните гледат баща ѝ  и чичо ѝ . След време двамата братя си поделят стадото и всеки от тях подхваща собствен бизнес. Към днешна дата бащата и братът на Виолета се грижат за 800 овце от породите Българска млечна, Аваси, Асаф, Каракачанска и Сакарска овца, като всяка година подобряват стадото. То се отглежда свободно пасищно в две „резиденции“ – лятна и зимна. Лятната се намира в местността Баш мандра в Родопите, на 1600 м надморска височина. Мястото е райско – чист въздух, сочна трева и билки, които животните пасат на воля през по-голямата част от годината. Там се доят, а млякото е с високи качествени и вкусови показатели. Зимата изкарват в другия си дом, близо до Пловдив. 

Семейната фирма на Виолета Крушкова е от първите в страната,

която закупува модулна мандра с идеята да затвори цикъла на производство. Годината е 2011-а, малко след като излиза Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Баща ѝ  вижда мандрата като експонат на едно от изложенията Агра в Пловдив и я купува. Въпреки наличното съоръжение и изрядните документи, пред дамата изскачат бюрократични спънки, които не ѝ позволяват да работи.  Едва след пет години ходене по мъките успява да се регистрира като производител по Наредба 26.

Удовлетворена съм от работата, която върша. Тя е моя сбъдната мечта, казва Виолета и добавя: Хората все повече търсят качествена храна, а това е инвестиция в здравето, което пожелавам на мен, на семейството ми и на всички хора. Когато човек е здрав, той мечтае и прави бъдещи планове за развитие. А моите планове са да увеличавам производството, а интереса към нашите продукти все повече да расте.