Евгени Колев е дългогодишен зеленчукопроизводител от Хасково. По образование е икономист, по призвание – земеделец. Поема щафетата от баща си и вече 25 години устоява на предизвикателствата на сектора. Той отглежда полско производство пипер, домати, лук, праз, броколи, карфиол и др. върху 450 декара в землището на с. Долно Черковище в община Стамболово, област Хасково. Твърдо залага на родните сортове. Практиката го е убедила, че те са не само по-вкусни от чуждата селекция, но намират все по-добър прием сред потребителите. През последните години все повече се търси и цени българското производство не само заради традиционния вкус, а и защото родните фермери ползват по-малко химия, казва Колев. И допълва – себестойността на продукцията ми е по-висока от турската и гръцката, но е по-качествена и предпочитана.

Зеленчуците се реализират в прясно състояние основно на борсите в Първенец и Плодовитово, а оттам тръгват към пазарите в цялата страна. До миналата година част от продукцията се изсушава в собствена инсталация. Заради ковид пандемията този вид обработка временно е преустановена. Фермерът отчита значителните щети, които тази пандемия нанася на всички по веригата не само на зеленчукопроизводителите и все повече разчита на търговците на дребно. „Производителите страдат, тъй като заради нереализирана продукция преработвателните фабрики не могат да платят навреме суровината. Те пък нямат поръчки заради затворени ресторанти и като цяло големият отлив в туризма“, казва Евгени Колев.

Другият голям проблем, който е общ за целия сектор, е липсата на работна ръка. Фермерът е убеден, че този проблем у нас няма да се преодолее, докато не се изравнят субсидиите на българските земеделци с тези на европейските им колеги. В тази връзка гледа с надежда към новия програмен период на Общата селскостопанска политика. Ако имаме равни субсидии с колегите от Европа, само тогава ще бъдем конкурентоспособни. А и все повече млади хора ще се ориентират към земеделие и няма да търсят препитание в чужбина. Така ще се грижат за децата и възрастните си родители, разсъждава зеленчукопроизводителят.