Ще скъсим пътя на продукцията от фермата до трапезата

Кунка Петкова е бивш рейнджър. След като сваля пагона през 2014 г., приема  предизвикателството на друг фронт. Тя и съпругът ѝ , колега от 61-ва Стрямска механизирана бригада, изграждат в село Отец Паисиево първата у нас ферма за култивиране и производство на гъби шийтаке по оригинална японска технология. Фермата, сертифицирана като биологична, е учебен център за българи и чужденци. На площ от 2,5 декара освен шийтаке се отглеждат и други екзотични гъби – кладница, рейши, пино-пино и др.

Фамилията е изградила и преработвателен цех в Карлово. Оттам гъбите излизат в прясно и изсушено състояние, също и консервирани. Продават се основно на фермерски изложения, както и на  фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив, а преди ковид пандемията и в ресторанти. Целта ни е да стигнем директно до крайния потребител, което е много важно за нас и за нашата идея  пряка кореспонденция между производител и потребител, казва Кунка.

Национални или европейски средства за стартиране на бизнеса не са използвани, тъй като този вид гъби не се подпомагат по нито една програма. Инвестицията е собствена, с кредити и със спечелени средства от заплатите им като военнослужещи и от мисия в Афганистан.

Всички инструменти, които използват в производството, са от Япония заради специфичната технология. Мицелът е биологично сертифициран, внос от Австрия. Особеното в производството е, че гъбите шийтаке се развиват върху дървени трупи с определена дължина, като най-добрият материал е дъб. Предимството е не само във външния вид, но и по отношение вкусовите качества и най-вече съдържанието на ценни вещества.

Дръвчето „ражда“ гъби чак след една година. Преди това има ежедневни грижи и осигуряване на необходимите влага и температура.  В стопанството е създадена собствена система за самоконтрол.

Кунка Петкова е инициатор на стартиралата наскоро кампания “Добро За Теб Добро За Фермата”, която реализира заедно с няколко земеделски производители, участващи на фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив. Целта на кампанията е да свързва хората на работното им място с производителите на фермерски продукти чрез директна  поръчка и доставка на цени на производителя. Чрез “Добро За Теб Добро За Фермата”, потребителите на чиста и натурална фермерска продукция имат възможността с една доставка да поръчат продукти от различни производители на техните цени, казва Кунка Петкова.