Агросекторът е изправен пред ново предизвикателство. Две години след началото на ковид пандемията сега трябва да преодолява последиците от военния конфликт в Украйна и галопиращите цени на горива, торове, препарати, консумативи и др. Но браншът, който се грижи за продоволствената ни сигурност, през годините многократно е изправян пред различни препятствия и е успявал да ги преодолява.
Вярваме, че ще се справи и сега, и се надяваме, че не е далече времето, когато българските земеделски производители ще са достойни конкуренти на европейските си колеги. Знаем, че по-вкусни от нашите плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти няма. С българското розово и лавандулово масло пък сме ненадминати. Това безспорно се дължи на дълбоко уважавани и съхранени традиции и приемственост между поколенията.
Голяма част от хората, благодарение на които имаме блага на трапeзата си, са закърмени или със земеделие, или с животновъдство. В това за пореден път ни убедиха земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани в конкурса „Фермер на Тракия“, който провеждаме за 19-и път. По традиция наш съорганизатор е Областна дирекция „Земеделие“ Пловдив. Тази година като партньори отново се включиха от Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце и от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.
От предложените над 30 стопани до финал достигнаха 10. Всеки от тях има различни постижения в своята област и е достоен за големия приз. По регламент обаче двама от тях стават носители на Агрооскар. Те се избират след гласуване от независимо жури от агроучени и агроексперти.
Церемонията по награждаването в конкурса „Фермер на Тракия“ ще се състои на 22 март от 19,00 ч. в ресторант „Амбасадор“ на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“
Освен в изданието „Марица Агро и Вино“, 10-те финалисти представяме и на едноименна изложба. Тя е разположена на входа на Цар-Симеоновата градина, до ДНА, и ще може да бъде разглеждана до 24 април 2022 г.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.