Агросекторът е изправен пред ново предизвикателство. Две години след началото на ковид пандемията сега трябва да преодолява последиците от военния конфликт в Украйна и галопиращите цени на горива, торове, препарати, консумативи и др. Но браншът, който се грижи за продоволствената ни сигурност, през годините многократно е изправян пред различни препятствия и е успявал да ги преодолява.
Вярваме, че ще се справи и сега, и се надяваме, че не е далече времето, когато българските земеделски производители ще са достойни конкуренти на европейските си колеги. Знаем, че по-вкусни от нашите плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти няма. С българското розово и лавандулово масло пък сме ненадминати. Това безспорно се дължи на дълбоко уважавани и съхранени традиции и приемственост между поколенията.
Голяма част от хората, благодарение на които имаме блага на трапeзата си, са закърмени или със земеделие, или с животновъдство. В това за пореден път ни убедиха земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани в конкурса „Фермер на Тракия“, който провеждаме за 19-и път. По традиция наш съорганизатор е Областна дирекция „Земеделие“ Пловдив. Тази година като партньори отново се включиха от Сдружението за отглеждане и развъждане на Маришките овце и от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.
От предложените над 30 стопани до финал достигнаха 10. Всеки от тях има различни постижения в своята област и е достоен за големия приз. По регламент обаче двама от тях стават носители на Агрооскар. Те се избират след гласуване от независимо жури от агроучени и агроексперти.
Церемонията по награждаването в конкурса „Фермер на Тракия“ ще се състои на 22 март от 19,00 ч. в ресторант „Амбасадор“ на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“
Освен в изданието „Марица Агро и Вино“, 10-те финалисти представяме и на едноименна изложба. Тя е разположена на входа на Цар-Симеоновата градина, до ДНА, и ще може да бъде разглеждана до 24 април 2022 г.