Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Когато се каже думата Родина, всеки втори българин се сеща или за Родопите или Стара планина. Обичаме планината, зареждаме се от нея, живеем в нея и чрез нея.
В същото време вече 30 години българските управници са най-големите ѝ длъжници. В резултат на това Средните и Източните Родопи са сред най-засегнатите от демографската криза райони. През последните десетилетия населението в региона е намаляло значително. Общините от региона са разположени на територията на 4 области – Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив. Във всяка от тях ножицата в икономическото състояние и възможностите за развитие в големите градове и останалите населени места се отваря, противно на общоевропейската политика за изравняване на стандартите за живот. Десетки населени места се обезлюдяват, а на големи територии в Родопите няма почти никакви перспективи за младите хора.
Инфраструктурата на места е в тежко състояние, цели отрасли в индустрията са ликвидирани. За много хора дърводобивът, животновъдството и земеделието, което тук от години е монокултурно, са се превърнали в единствен поминък. В резултат на задълбочаващите се кризи за хиляди родопчани е затруднен достъпът до здравеопазване и образование. В един следващ момент обезлюдяването на региона може да се превърне в проблем дори за националната сигурност.
Всичко това изважда на дневен ред необходимостта от разписването на нова стратегия за развитие на региона, в която да бъдат увлечени представителите на местната и изпълнителната власт, експерти, предприемачи, общественици и граждански активисти.
Като първа стъпка ИК „Марица” и „Хермес Медия” в партньорство с министъра на финансите в оставка Асен Василев и депутата от “Продължаваме промяната” в 47-ото Народно събрание организират дискусия с фокус „Родопите – предизвикателства, перспективи и стратегия за растеж”.

В това издание ви представяме в аванс темите на дебата.

  • Демографската криза в Средните и Източните Родопи. Качество на живот
  • Социална миграция – причини, тенденции, решения.
  • Инфраструктура и свързаност
  • Икономическо състояние на региона, предизвикателства, перспективи
  • Европейските фондове и програмите за трансгранично сътрудничество като нови възможности пред региона
  • Икономиката на Родопите – традициите като основа за развитие
  • Социална политика. Растеж чрез знания и образование