Производството на чиста храна е кауза

Да работиш в „ТКЗС кефа на шефа“ не е задължение, а кауза за производство на чиста храна. Още повече ако защитаваш веруюто, че чистата храна без заместители е грижа за здравето и живота. Тази максима е водеща в работата на Мария Василева – управител на фермерска мандра „Строево“ и дъщеря на нейния основател Васил Василев. Да има свое стопанство е негова сбъдната детска мечта, дало повод работещите там да го именуват  „ТКЗС кефа на шефа“.

Началото е поставено през 2015 г. със закупуване на земеделска земя и стадо с 50 овце от високомлечната и месодайна порода Лакон, от която се прави сиренето „Рокфор“. Към днешна дата стадата са 4, а животните 1000 на брой. Те се отглеждат оборно-пасищно, като пасищата – 120 декара, са изкуствено създадени в землищата на селата Строево и Труд. Общо обработваемата площ е 280 декара, на част от която се отглеждат люцерна, фуражни, многогодишни тревни и бобови култури за изхранване на животните.

Следващата стъпка е през 2017 г. с построяване на мандрата по мярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., с което производственият цикъл се затваря.  Година по-късно излиза първата продукция.  Капацитетът на мандрата е дневна преработка на 1,5 тона. Към днешна дата там се произвеждат кисело мляко, сирене и кашкавал с марка „Кеффа“ от овче и краве мляко, както и смес, като кравето мляко засега се изкупува от други ферми.  Продукцията се реализира в търговската мрежа, на фермерски пазари, а от миналата година е разработена и пазарна ниша в ЕС.

С цел подобряване на млечността, във фермата се извършва експериментална и успешна селекция между различни породи овце – Лакон и Вакла Маришка  и между Аваси и Лакон. Мария Василева и фамилия, които дават хляб на 14 души, залагат на смели планове и в производството на месни деликатеси от овче, агнешко и телешко месо. В родопското село Беден, общ. Девин, отглеждат 120 глави от месодайната порода говеда Херефорд. В с. Строево предстои да се изгради обор за още 100 крави от породата Българско родопско говедо.