Охлювите са неизчерпаем източник на здраве 

Рангел Кисов е ентусиаст, който е предприел производството на нестандатен бизнес за България. През 2009 г. създава ферма за развъждане и отглеждане на охлюви от вида Helix Aspersa Maxima по френска технология. Стопанството се намира в пазарджишкото село Говедаре. От 1 експериментален декар в началото, днес фермата за охлюви се простира върху 8 декара. Към нея има изградена репродуктивна зала, люпилня, зала за сушене и хладилна камера за съхранение на готовите охлюви. Фермата е реализирана  изцяло със собствени средства.

По време на производството, което е с продължителност от май до октомври-ноември, помага цялата фамилия. През пролетта новоизлюпените охлювчета се изнасят на открито, на специално изградени дървени конструкции с хранилки. Там им се осигуряват оптимални условия за развитие, необходимата влага и специален фураж. При достигане на полова зрелост – след около 100-120 дни, охлювите се събират поетапно и веднага се подлагат на сушене. След този процес те хибернират, свиват се, скриват се в черупките си и се запечатват. Следва селекция и отделяне на охлюви за репродуктори и сортиране на останалите по големина. После се внасят за съхранение в хладилна камера при температура от 3 до 8 градуса. Готовата продукция се реализира основно в чужбина – в Гърция, Кипър и Франция. “За съжаление, този вид производство не е включено за подпомагане към сектор „Животновъдство“ , затова и няма субсидии, но се надявам нещата да се променят за производителите на охлюви“,  казва Рангел Кисов.

Въпреки това, той си е поставил амбициозни професионални планове. Близо до фермата за охлюви ще строи преработвателна фабрика, за която има изготвен проект. Там ще се произвеждат няколко вида охлювни заготовки – замразени, охладени, вакуумирани и консервирани. Ще се добива и хайвер от охлюви. За целите на инвестицията ще кандидатства по някоя от мерките от новата Програма за развитие на селските райони.

Предприемачът има и друга смела идея за реализация. Заедно с екип от специалисти работи върху създаването на козметична и лечебна серия, в основата на които отново са охлювите. Отдавна са известни полезните и лечебни качества на продуктите с екстракти от охлюви, затова искаме да сме полезни и в тази област, казва фермерът.