Фикрет Мехмед се занимава със земеделие от 1995 година. Стартира със 150 декара зеленчуци в землището на хасковското село Стамболийски. Днес младият земеделски производител стопанисва 21 000 дка земеделска земя на територията на град Хасково и селата Войводово, Узунджово, Стамболийски, Подкрепа, Стойково и Динево. По-голямата част от насажденията, около 11 000 дка, са с пшеница, над 7000 дка – със слънчоглед, и около 3000 дка с рапица. От зеленчукопроизводството се е отказал поради дефицит на работна ръка.

Сам е изградил зърнобаза за съхранение на продукцията. Тракторите и комбайните, които използва, са последно поколение на техническата мисъл. Значителна част от печалбата си инвестира в модерен машинно-тракторен парк, за да гарантира качественото и навременно изпълнение на всички стопански дейности, свързани с насажденията.

„От малък съм на полето. От баща ми се запалих по земеделие и се радвам, че и сега е редом с мен. Имал съм трудни моменти, но никога пред мен не е стоял въпросът дали да се откажа от това, с което се занимавам. Напротив, несполуките ме мотивират да продължавам напред, а всеки ден на полето е ново предизвикателство“, категоричен е младият фермер.

Единственото затруднение, пред което е изправен, е липсата на млади служители в сферата на земеделието. „По-възрастните хора, които работят в селското стопанство, трудно разбират новите машини, оборудвани с компютри, GPS и пр. А младите нямат желание“, казва Мехмед. Той има амбиции да се развива и стъпка по стъпка да реализира целите си. Не разчита на субсидии, защото е доказал на себе си, че може и без тях. Обича земеделието и ще продължава напред. Надява се един ден двете му деца да се включат в семейния бизнес.