Има ли човек хоби и любов към животните, лесно може да го превърне в бизнес, в който успехът е гарантиран. Пример за това е Христо Христакиев, който, за разлика от повечето си колеги, не е потомствен фермер. Към основния си бизнес – производство на картон и хартия, прибавя още един, но в сферата на животновъдството. Отскоро е собственик на елитно стадо говеда от месодайните породи Абърдин Ангъс, Лимузин и кръстоски. Животните са 90, между които крави, телета и 2 бика с родословие. Отглеждат се свободно-пасищно в село Сърнегор, община Брезово. Дворът им за разходка е залесена с габър и дъб обширна площ от 1400 декара в Централна Средна гора, а мястото е оградено с електропастир.

Фермата притежава сертификат за биологично производство. Месото се преработва на ишлеме в саздърма, суджук, луканка, пастет, както и консервирано телешко варено. Продукцията се реализира под марката „Сърнегор“ в своя търговска мрежа в София, Пловдив и Варна, също и на фермерските пазари и магазини, където се продава главно българска продукция от еко ферми.

Всичко започва през 2017 г. с отглеждането на 100 пчелни кошера, закупуването и облагородяването на 2000 декара земеделска земя в Сърнегор, която не е обработвана 30 години. Идеята е на нея да се сеят фуражни култури – фий, грах, овес, тритикале и други, да се балират и продават. За целта фермерът изчиства земята, влага средства в трактор, балопреса и друг инвентар. По стечение на обстоятелствата се отказва от пчелина и се насочва към едрото животновъдство. Купува чистокръвни говеда Абърдин Ангъс, а част от земите си превръща в обширни пасища, където животните пасат целогодишно, хранят се и с произвеждания във фермата фураж. Осигуряваме им  балансирано хранене за по-доброто им угояване и достигане до качествен състав на месото, казва Христо Христакиев. Първата партида продукти от чисто телешко месо се произвежда през септември 2020 г. и прави фурор на Дефиле на младото вино в Пловдив. Пазарът на говеждо месо в България все още е малък и тепърва се развива, но месодайното говедовъдство е развиващ се сектор, убеден е фермерът.

Христо Христакиев е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България. В животновъдния бизнес той е вложил собствени средства. На този етап не е кандидатствал по европейски или национални програми. Във фермата има постоянно наети двама работници, счетоводител и ветеринарен лекар. В краткосрочен план целта е да се увеличи броят на животните в стадото с очакваните нови приплоди, както и закупуване на още породисти крави.