В духа на традициите на вестник „Марица“ и „Хермес медиа“ провеждаме 21-вото издание на престижния ни конкурс „Фермер на Тракия“. Отново ще наградим най-добрите земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. Освен от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, тази година разширихме обхвата и с област Смолян. Наш дългогодишен партньор в конкурса е Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив. Съдействие имаме също от Държавен фонд „Земеделие“, Фондация „Земята – източник на доходи“, Асоциацията на младите фермери в България и др.
Историята помни различни преломни моменти в развитието на агросектора в световен мащаб. Сега сме свидетели на поредните предизвикателства и глобален преход, пред който са изправени не само българските, но и европейските стопани, следвайки принципите на Общата селскостопанска политика на ЕС. На фона на новите ѝ правила, някои от които са непосилни за част от фермерите, през последните години браншът като цяло бе притиснат от серия неочаквани и нежелани, но независещи от него обстоятелства.
От своя страна, сериозни негативи даде ковид пандемията, която предизвика лавинообразно нарастване на цени на всичко, свързано с производството по веригата от полето до трапезата. И точно когато заразата започна да отшумява, пламна войната в Украйна. Едва стъпили на краката си, на плещите на земеделските производители в цяла Европа се стовари ново бреме заради нея – тотален дисбаланс в международната търговия с основни зърнени суровини и стагнация, с опасност от фалити и неясно бъдеще за редица браншове. За съжаление, този микс от огромни препъникамъни е заплаха за поминъка на стотици хиляди стопани, а очакванията им за адекватна държавна подкрепа не се оправдаха на европейско ниво. Естествената реакция бе серията от земеделски протести на Стария континент, които се развиха мащабно, включително и в България.
Така в сложната икономическа и политическа среда родните фермери са принудени не само да оцеляват, но и да се развиват професионално. Сред тях са и номинираните в 21-вото издание на конкурса „Фермер на Тракия“ над 30 кандидати. При селекция 10 достигнаха до финал. Всички те са асове в своята област и достойни за Агрооскар, което затрудни при гласуването независимото експертно жури към приложение „Агро“ на в. „Марица“. По регламент събралите при вота най-много точки в разделите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ стават носители на големите призове в своя сектор.
Кои са те, ще обявим и наградим на 23 февруари 2024 г., на тържествена церемония в хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv.
Освен в изданието „Агро“, десетимата финалисти представяме и на фотоизложба, експонирана в началото на Цар-Симеонов​ата градина, до Военния клуб. Тя ще е на разположение на пловдивчани и гости на града до 31 март 2024 г. Историите им от първо лице може да се гледат и в интернет каналите на медията ни.