Пести, чисти и рециклирай!
Истинска промяна е възможна, ако всички действаме заедно!

Всяка година човечеството генерира 2,2 милиарда тона отпадъци. Само в Пловдив те са 160 000 тона.
„Имам, значи съществувам!”. А след мен потоп…
В последното столетие стремежът да се потребява и притежава все повече и повече се превърна в основен двигател на развитието и житейския просперитет.
В резултат драстично се увеличи темпото, с което употребените и вече ненужни вещи се превръщат в боклук. Ако продължаваме така, съвсем скоро няма да ни стигнат и две планети, за да съберем отпадъците си.
Природозащитници, учени и зелени политици от десетилетия предупреждават, че безогледното потребление и безотговорното отношение към отпадъците създават огромен риск за Земята. Вече жънем и първите резултати – глобално затопляне, пълни с пластмаса океани, застрашени животински и растителни видове. Под заплаха е бъдещето и на човешкия род.
Необходима е промяна и тя няма да дойде със Зелената сделка, Парижкото споразумение или заповед отгоре. Промяната е възможна, ако се случи във всеки от нас.
Вестник „Марица” и „Хермес Медия” отдавна провокират дискусии за качеството на въздуха и опазването на природата. Тази година продължаваме с нова кауза – битката за по-малко отпадъци. Успехът в това начинание зависи от усилията на индустрията, на бизнеса, на институциите и на гражданите.
Кампанията „Пести, чисти и рециклирай” започва със серия от публикации, в които учени, зелени активисти и мениджъри на социално отговорни компании ще ни покажат как можем да опазим Земята, ако наистина положим усилия.
„Пести, чисти и рециклирай” е проект с амбиция да стане мост между бизнеса, институциите и гражданите. Целта ни е да докажем, че с общи усилия можем да намалим щетите от човешките дейности върху природата и да подобрим значително качеството на живот в Пловдив. Искаме да покажем как дори най-малката промяната в ежедневните ни навици може да има огромен ефект за бъдещето на Земята.
В експозицията представяме и добрите практики на бизнеса, който инвестира в кръгова икономика, енергоспестяващи технологии, енергийна ефективност, отговорно събиране и рециклиране на отпадъците.

С малки стъпки към големите цели

Специализираното издание “За по-чист град”, което държите в ръцете си, е най-новото попълнение в портфолиото на вестник “Марица” и “Хермес Медиа”. Това е издание с кауза, чиято амбиция е да удари камбаната по най-важния въпрос за всеки от нас като пловдивчанин – какъв град ще оставим след себе си на следващите поколения.
Когато говорим за бъдещето, трябва да помним, че то зависи от нашите действия днес и сега. Докато различни институции, бизнеси и неправителствени организации регулярно провеждат инициативи по почистване и опазване на околната среда, екипът на вестник “Марица” и “Хермес Медиа” реши нашият принос да бъде устойчив и да съсредоточим усилия върху ежедневните проблеми, свързани с екологията.
Не всеки пловдвчанин може да си купи електромобил или да изгради соларна система над дома си, но всеки от нас може да промени своите навици. Това е и основния мотив на кампанията “За по чист-град” – с малките стъпки към големите цели. Фотоизложбата „Да живеем в по-чист град“ може да разгледате от 1 до 30 септември на входа на Цар Симеоновата градина, до ДНА.