Колкото и тривиално да звучи, когато става въпрос за здраве, най-точно си остава клишето, че то е най-ценното в живота на човека.

Лятото отмина със спасителната прохлада на планината в жегите, с вечерния бриз, носещ дъх на море и смокини, с пътешествията до близки и далечни дестинации и срещите с приятели, които трудно виждаме повече от веднъж в годината.

Заедно с хубавите спомени обаче си донесохме по някой и друг летен вирус, суха кожа, чуплива коса и неравномерен тен след падането на златистия загар и с очакването на есента и зимата с редовните хреми, кашлици и ваксини.

И всичко това съвпада с началото на учебната година, където децата ни се събират накуп да споделят преживявания, емоции и… вируси. 

И тогава идват на помощ специалистите, които дават напътствия и съвети от страниците на „Марица Здраве“.

Изненадващо научаваме колко лесно и бързо можем да направим изследванията на децата си за детски ясли или градина в лаборатории „Рамус“.

Разбираме, че в няколко красиви саксии ще имаме възможност да запазим аромата на горски билки у дома и през зимата.

Проф. Федя Николов от УМБАЛ „Св. Георги“ пък информира за нови по-надеждни медикаменти за сърдечна недостатъчност за болните ни родители, а дерматологът Мина Апостолова ще ни успокои, че сезонният косопад не е повод за паника.

Освен това ще научим, че досадният целулит, с който сме се борили месеци преди да покажем новия си бански на плажа, вече може да остане трайно в миналото само с няколко масажа с апарата МаРиТе.

А че без грип, коронавирус и всякакви други инфекции няма как да се разминем, е повече от ясно. Какво ни очаква през следващия сезон, ще разберем от колоритния проф. Тодор Кантарджиев, който коментира най-опасните вируси, които ни дебнат през есента. 

И колкото и да не ни се иска лятото да си отиде, слънчевите дни намаляват и стават по-къси. Есента, колкото пъстра и красива да е в началото, идва с мъгли, дъждове, а често и с депресии. Тук на помощ идва психологът д-р Веселин Герев, който дава своите съвети как да се заредим с хормона на щастието в мрачните дни.

Сега вече можем да кажем по-спокойно: До нови срещи, лято! Здравей, есен! Слънце има и през зимата!