Всеки знае, че ученето изисква усилие и постоянство, невинаги е много забавно и често не върви по ноти. Освен в Музикалното училище и Артакадемията. Но дори и там може някой път да не се получи в онзи, другия смисъл.

В това издание на „Уча с Марица“ обаче петолинието се преплете неусетно с началото на новата учебна година – голяма част от героите се оказаха свързани с музиката.

Представяме ви забележителната Здравка Андреева, известна още като Дади, която с акордеона си разказва истории от всички времена и светове, а с тях помага и на деца, които са болни или в неравностойно положение.

Включваме тонколоните за любимите хитове на тийнейджърите от корейската поп музика, която създаде нова младежка субкултура и накара подрастващите да търсят най-доброто в себе си и да споделят обич. Но също да учат по-усърдно английски, за да разбират текстовете на любимите групи и да надникнат в източните култури.

Оказа се, че и отличничката на националните изпити на седмокласниците в Пловдивска област Ивета Ташева се справя еднакво добре с математиката и със синтезатора.

Едно пловдивско училище пък създава щастие чрез ритъма на народната музика и танците на българите от стари времена, но също с помощта на технологиите, ековъзпитанието и философията на Монтесори педагогиката.

А японските майки се оказват такива факири, че могат като нищо да сътворят цяла симфония от вкусове и образи в кутия за училищен обяд – само с малко ориз, зеленчуци и късчета месо. Вземете си назаем идеи от тях за менюто през тази учебна година.

И щом така е тръгнало, така да бъде – нека да върви по ноти!